torsdag 4 maj 2017

Olikhetsutmaningen: ute och inne

En ny vecka, en ny torsdag och en ny olikhetsutmaning. Den är som följer:

I helgen kom så äntligen våren och jag fick tillfälle att ägna mig åt en av mina favoritsysselsättning — utomhusläsning. Det är därför veckans olikhetsutmaning handlar om orden ute och inne. Det kan handla om plats, men också om vad som är inne och ute rent popularitetsmässigt.


En bok där de är mycket ute är Anders Gustafsons och Johan Kants senaste bok Sändebudet. Det utspelar sig på Singö i Stockholms skärgård och de är alltid ute trots snålblåst. Boken handlar om Solbritt Andersson, en polis som varit med länge, och eftersom detta är den sista boken i en serie om tre så börjar det hela i Singöspionen. Det är ganska lagom trevlig läsning och det går ganska fort. Fast ibland är det allt som jag vill ha av en bok.

Att vara inne kan betyda så många saker. I detta fall får det symbolisera den andra bok jag håller på att avsluta. Jag läser just nu Extras av Scott Westerfeld som handlar om unga människor i vad jag tror är ett framtida Japan. Där är det viktigt att ha bra status, att vara inne. Alla rankas utifrån sina ansikten och ju högre rank desto bättre förmåner får du som människa. Det är ett intressant perspektiv på ungdomskulturen men även ett samhälle där utseende är allt.


6 kommentarer:

  1. intressanta tips - själv har jag alltid varit före min tid... (ingen fördel :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är inte alltid en fördel att vara före :).

      Radera
  2. känner igen det där med Singö men Extras får jag nog ta mig en närmare titt på

    SvaraRadera
    Svar
    1. Singöläsningen fick mig att sukta efter skärgården.

      Radera
  3. Extras låter intressant. Kanske något att tipsa barnen om också. Är det samma Johan Kant som skrivit pedagogiska böcker förresten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, samma Kant. Läste om det på hans blogg första gången och blev lite fast.

      Radera