onsdag 10 maj 2017

Från A till Ö: A - Allvarlig

Dags för första bokstaven i taggutmaningen. Det är A som Alfabet, som i min systers namn, som i alla och ja många andra ord.

A - Allvarlig. En bok du tog på allvar.
En bok som tog upp allvarliga ämnen. Du läste den för underhållning, men tog den på allvar.

Vad svårt det blev. Det finns ju böcker av många de slag som passar in på denna punkt men jag tror att det får bli Hon bad om det av Louise O'Neill. Det handlar om en ung flicka, Emma O'Donovan, som är vacker och populär men som på en fest blir brutalt sexuellt utnyttjad. Hon kan inte komma över det och det påverkar henne. Hon lever som i skuld och anklagas av samhället. 

Jag läste den för att den verkade bra men den sa mig något om vår värld. Trots att vi tror att vi har kommit långt är kvinnors rätt långt ifrån säkra. Dags att lyfta den nya generationen tjejer. Vi pratar ofta om feminism och om den tredje vågen. Snart dags för den fjärde och att vi tar det på allvar. Den här boken tog tag i mig och jag känner att det är dags. 

Jag läste en ledare om att vi i väst inte kan vara symboler för muslimska kvinnor. Västledare som vägrar följa en kulturell rit, som att bära slöja kan inte vara relevant. Jag undrar varför. Att stå upp för vad du tror på måste hyllas oavsett vem som gör det. Att det inte betyder så mycket är väl kanske sant men att det visar på att jag som kvinna gör mina val måste alltid respekteras. 

Kvinnor måste sluta gnälla på andra kvinnor. Vi är starkare tillsammans och vi måste få till världen för de som kommer efter oss. Då måste vi lära våra tjejer att stå upp för sig själva. Alltid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar