lördag 6 maj 2017

Extras av Scott WesterfeldAya Fuse bor Yokohama. Staden är relativt kontrollerad och bygger på ett system där kändisskap ger dig utrymme att äga mer. Precis som resten av världen påverkades alla i staden av Tally Youngbloods mindrain där alla bieffekter av skönhetsoperationerna togs bort. Aya anser sig själv som ful. Som de flesta andra i staden filmar Aya sitt liv och hon använder sig av Moggle, hennes kamera. De båda tar sig in på en fest i New Pretty Town i hopp om att spåra upp en grupp som hon såg att surfa på ett mag-tåg, en historia som hon tror kommer att göra henne känd.

Det är så hon träffar Frizz Mizuno. Han är väldigt känd och Aya blir lite förvirrad men känner sig smickrad över att han pratat med henne trots allt. Hon lämnar Frizz för att leta efter den här häftiga gruppen. De är Sly Girls, mytomspunna men inte så lätta att hitta, och de tvingar Aya att slänga Moggle i en sjö för att de ska acceptera henne.

Det är genom att, efter att ha räddat Moggle, filma Sly Girls och senare de som tömmer tågen, de omänskliga, som Aya når enorm berömmelse. Så stor att hon, Frizz, brodern Hiro och kompisen Ren måste gömma sig på de mest konstiga ställen. Trots det hittar Tally Youngblood dem och snart tar Ayas historia, som började med att filma en grupp coola tjejer, en helt annan vinkling och Aya visar att hon är rätt tuff hon med.

Boken är egentligen inte någon fortsättning på Scott Westerfelds serie The Uglies, utan en helt fristående bok men det är en fördel om du läst de tre andra. Det är också en variation på den värld som Westerfeld tidigare presenterat. Extras handlar mycket om att vara uppkopplad och det finns en ganska stark samhällskritik mot den värld vi faktiskt lever i nu. Mycket av det de gör i boken dokumenteras av kameror och det är ju ungefär så unga människor lever idag. Det är svårt att leva upp till bilder av att vi alltid mår bra. Ingen mår alltid bra men att ta ett kort på en själv när en är glad är lättare än motsatsen. Just den tanken följer mig efter att jag läst klart boken.

Jag lyssnade på boken på engelska och det kräver en hel del att hänga med i slangen. Det är en välskriven bok och den är spännande. Kanske kan jag tycka att Aya är lite väl naiv ibland men det är väl hennes ålder. För unga som gillar att läsa mycket och kanske som kan lite mangareferenser är detta en passande bok. Fast som jag skrev tidigare är det lättare om du läst The Uglies-serien först.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar