lördag 8 mars 2014

Frozen RiverIdag är det internationella kvinnodagen. Det är en dag väl värd att fira på ett eller annat sätt. Men säg inte grattis. Säg snarare att det är synd att vi måste uppmärksamma kvinnor.

I den andan såg jag Frozen River. Det är en berättelse om två kvinnor som smugglar flyktingar från Canada till USA. De åker över en frusen flod och tillbaka igen. Det är inte bra betalat men med tanke på deras situationer är det mycket bra pengar.

En av kvinnorna vill ha ett fint hus för sig och sina barn. Den andra vill ha sitt barn. För det krävs pengar och det har de båda svårt att få på laglig väg. Så de slår sina påsar ihop och blir kompanjoner på gott och på ont. De försöker att inte

Jag kan bli så trött ibland på hur ensamstående kvinnor skildras i vad man kan kalla diskbänksrealism. Det är alltid skit. Jo, men det är det ju alltsomoftast. Men kan man inte beskriva en tråkig ensamstående mamma som ändå har ett schysst jobb. Eller finns inte de kvinnorna i USA? Finns det inga lärare med barn eller något annat. För det är alltid fattigt, det är alltid svårt, det är alltid något olagligt som ska ske. Kan man inte få se att det fungerar i alla fall ibland eller ?

Jag gillar filmen men just detta gör mig så förbannad. För några år sedan hade Rädda Barnen en kampanj som hette rädda en mamma. För om mamma försvinner så försvinner ofta familjen men försvinner pappan är det inte lika dramatiskt för barnens framtid. Det kan vara värt att tänka på ibland och kanske vara snällare mot ensamstående mammor på gränsen till fattigdom. De borde få större bidrag och stöd från samhället innan allt går åt skogen. Det krävs så mycket av en ensamstående förälder oavsett kön. Så pappor som lever ensamma med sina barn ska också ha stöd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar