onsdag 19 mars 2014

Bokgeografi Ryssland

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Ryssland eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Men vad svårt eftersom jag älskar ryska böcker men det var ett tag sedan nu. Därför tänkte jag ta en gammal goding. Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov är en bok som utspelar sig i Moskva och handlar om diktare som en kväll möter Woland. Det visar sig vara början på en riktig farsartat tillvaro för alla inblandade. Det är magisk rysk realism men det är så bra.

Jag gillar verkligen Bulgakovs bok. Den borde vara ett måste i skolan men jag vet att det är svårt med kanon men svenskläraren med passion för ryssar kan väl få tycka något?

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Ryssland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Vladimir Nabokov har skrivit många böcker men en är mer känd än andra och det är Lolita. Det är boken som handlar om en ung flicka som är i fokus för en mycket äldre mans lustar. Det var en skandal när den kom och många läste den. Nabokov flydde Ryssland när revolutionen genomfördes. Han bodde i både USA och Schweiz. Även om han skrev utanför Ryssland finns det något väldigt ryskt i att beskriva dekadens så som han gör.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Ryssland, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag tänker att Dmitrij Gluchovskijs Metro 2033 som kanske skulle kunna passa mig lite. Det är ju en framtidsskildring som är ganska mörk.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Ryssland.

Konståkning i alla ära men rysk balett är ändå speciell. Mikhail Baryshnikov hoppade av och bor idag i USA. Han dansar fortfarande men kanske inte just så här.



3 kommentarer:

  1. Vet inte riktigt vad jag ska tro om Mästaren och Margarita. Många älskar, men beskrivningen av den lockar mig aldrig. Varför ska jag läsa? Övertyga mig!

    SvaraRadera
  2. Mästaren och Margarita vill jag läsa.

    SvaraRadera
  3. Gör det tycker jag. Den är bra och det är en god samhällskritik om inte annat.

    SvaraRadera