tisdag 18 mars 2014

Elizabeth - The Golden Age


Drottning Elizabeth I av England valde att aldrig gifta sig för hon ville inte ge upp sin makt. När vi träffar henne igen är hon äldre och ganska trött på sina rådgivare. I Spanien har Filip bestämt sig för att starta krig. De som lyckas bäst med att reta den spanska flottan är de engelska pirater med Walter Raleigh i spetsen. Den frihet som piraterna har avundas drottningen dem. Men fokus i denna film är ju The Golden Age och då måste den spanska armadan faktiskt besegras.

Jag gillar denna film även om det är lite fiktion både här och där men just detta att man får se denna drottnings kval och ångest över hur hon styr är intressant. De flesta drottningar med makt brukade kallas oattraktiva och manliga. Kanske är det för att de iklädde sig rollen som man i en tid då det enda kvinnor förväntades göra var att gifta sig och föda arvingar. I alla fall om man föddes kunglig.

Cate Blanchett är också bra som en sårbar drottning med drömmar som egentligen aldrig kan uppfyllas. Fast lika bra som den första är det inte. Rush och Blanchett är verkligen bra i sina roller och någonstans tror jag att just den relationen var viktig även om andra rådgivare var viktiga. Men det är nog aldrig fel att ha en allierad som accepterade ens tron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar