lördag 15 mars 2014

Divergent


Beatrice Prior, 16 år fyllda, ska välja falang. Det finns fem att välja bland och de är De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. Trots att hon är född i De osjälviskas falang väljer både Beatrice och hennes bror Caleb andra falanger. Beatrice väljer De tappra och påbörjar en riktigt hård initieringsfas. Det kräver otroliga fysiska och psykiska påfrestningar. Beatrice döper om sig till Tris och inser att om hon inte klarar sig och blir utesluten kommer hon att behöva bli falanglös.

Tris har en hemlighet och det var att under lämplighetstestet visade det sig att hon är divergent och kan manipulera simulationerna och dessutom vet hon om det. Hennes instruktör Four är den första som kommer på det.

I sann dystopianda är det ett ganska strukturerat samhälle som beskrivs. Det är tydliga skillnader mellan de olika falangerna både i fokus och i kläder och attityd till varandra. Tris har ganska lätt att anpassa sig till sin nya falang men saknar sina föräldrar.

Det är en mycket bra bok men jag blir förvirrad över hur mycket ansvar som läggs på en sextonåring och de som styr De tappra är mycket osynliga i denna bok. Det finns en tvåa som jag ska påbörja alldeles snart.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar