tisdag 1 januari 2013

Nyårsmiddagen 2012

Det är lite olika bilder av den enkla anledningen att många tog kort och det blev lite sådär.

Förrätten bestod av champinjonsoppa.

Ingredienser

500 gr champinjoner
1-2 sötpotatisar
6-7 dl grönsaksbuljong
2 dl mjölk
2 dl grädde
salt
peppar
bacon
persilja




Skär och bryn sötpotatisen i en stor gryta och tillsätt sedan buljongen. Låt koka tills potatisen är mjuk. Skiva och stek champinjonerna i en stekpanna. När potatisen känns mjuk tillsätt mjölk, grädde och svamp. Låt koka tio eller femtom minuter till. Ta av och kör med mixer. Värm lite lätt och stek bacon under tiden. Smaka av soppan med peppar och ev. salt. Klipp persilja och servera soppan med persilja och bacon som tillbehör.

Helstekt oxfilé med potatis samt choronsås

Oxfilé
Salt och peppar

Bryn i stekpanna och salta samt peppra. Stek i ugn i 200 grader till minst 62 grader.

Potatis
Vitlök
Kryddor av valfri karaktär

Ha i samma ugn som filén. Minst 45 minuter.

Choronsås

3 äggulor
500 g smör
1 msk tomatpuré
½ dl vatten
Salt
2 kvistar färsk dragon
4 kvistar persilja

Smält smöret. Vispa ner tomatpurén i äggulorna i en annan kastrull. Tillsätt 1/2 dl vatten och låt puttra på låg värme. Vispa hela tiden tills äggblandningen når en temperatur på 37 grader. Det ska bli luftigt.

Kolla temperaturen på smöret, det ska också vara fingervarmt (37 grader). När de båda koken har samma temperatur, vispa ner smöret i äggen i en tunn stråle. Salta och krydda med dragon och persilja.





Clafoutis

Ingredienser





500g körsbär - urkärnade
1 ½ dl vetemjöl
1 dl socker
2,5 mjölk
4 ägg
25 gr smält smör
2 tsk florsocker till garnering

Värm ugnen till 175 grader.
Pensla en pajform med smör. Lägg i körsbären.

Blanda mjöl och socker i en skål. Tillsätt mjölken och smör och vispa lätt. Vispa äggen för sig lätt och tillsätt till resten av smeten. Vispa smeten slät.

Häll i smeten i formen. Grädda i ugnen tills smeten har stelnat och fått fin färg, 30-35 minuter.

Sikta över florsocker och servera genast. Jag äter den med lite vaniljglass. Det är gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar