söndag 14 oktober 2018

Fandom av Anna Day
Så, detta är berättelsen om en grupp som älskar en bok och en film. De är i en fandom och de lever verkligen all in. Här pratar vi convent och cosplay. Det hela handlar om en dystopi där det bor perfekta människor, gemmar, och de mindre perfekta, impar. Det blir ett uppror och förbjuden kärlek. När det väl är ett convent i London åker Violet, Katie, Alice och Violets lillebror Nate åker dit för att träffa skådespelarna från filmen, Galgdansen. Något händer och alla fyra vaknar upp i Galgdansen, i berättelsen och nu måste de fundera på hur de ska ta sig hem. Rose, bokens och filmens huvudperson blir avrättad för tidigt, och Violet får ta hennes plats. Ska bli kär i en gem som ska rädda alla och dessutom ska hon offra sig.

Denna bok tror jag kräver att du känner till hur fandom fungerar, kanon och framförallt fanfiction. Det är många sådana referenser att det känns jobbigt här och där. Framförallt när kanon och fanfiction-världen möts. Det är nämligen så att Violet inte gör som kanon tänker. Inte Alice heller. Alice skriver fanfiction och Violet verkar gilla att avvika från kanon. Det är väl lite så att i en fandom skapar man sin egen kanon. Eller versioner därav för att det är så det fungerar. Jag tror också det är ett dominerande kvinnofenomen att skapa fanfiction. Att fortsätta på en berättelse eller skapa händelser eller kärleksförhållanden utanför originalberättelsen är nog ingen nyhet. Harry Potter har stora fanfictionberättelser, Fifty shades of Grey är ju delvis baserad på Twilight, och några av de allra första skrevs om Star Trek back in the day.

Är då boken bra? Oja, men den är liksom ganska så nördig. Visst det går att läsa som en dystopi men den ger framförallt mest som en förklaring till fandom. Där får jag mest utav den och det känns väldigt meta för att vara en ungdomsroman. Meta? Jo, det förekommer rätt ofta i fandom. En text om en fandoms uppbyggnad, eller karaktärsutveckling eller något annat. Så det är en helt annan läsning. Fast det är en bra dystopi samtidigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar