torsdag 11 oktober 2012

PhiladelphiaNär ADIS kom var det en sjukdom som bara män, homosexuella män, fick. Dessutom var det lite svårt att tänka sig att man kunde vara respektabel och homosexuell. Andy är en framgångsrik advokat. Han vinner mål för sin byrå men så får de ett fall för en av sina största klienter samtidigt som han blir rätt så sjuk. Men han lyckas genomföra det i alla fall, tror han. De förlägger hans arbete för att kunna sparka Andy för dåliga arbetsinsatser.

Andy tänker inte acceptera det och hyr Joe Miller som sin advokat i åtalet mot sin före detta arbetsgivare. Det är en kamp mot tiden eftersom Andy blir sjukare för varje dag som går.

Detta är en berättelse som handlar om mer än det filmen berättar om. Det är också ett stort inlägg i den amerikanska debatten kring jämställdhet. Det spelar ingen roll hur liberal deras regering än må vara människors tankar tar längre tid att ändra. Denna film kom 1994 men jag har svårt att tro att landet i väster har blivit mer accepterande sedan dess. Washingtons rollfigur får verkligen jobba med sina egna fördomar i filmen. Vill man se en riktigt smal Tom Hanks ska man passa på. Det är många kilon sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar