måndag 27 februari 2012

Bokalfabet 2.0 X


Följande 5 ord på X ska du försöka para ihop med en eller flera boktitlar:
Xylofon
Xenofobi
Xantofyll
X-kromosom
Xylitol

Xenofobi lider ganska många av men den bok jag kommer att tänka på är Utanförskap och gemenskap - en antologi om rasism, mångkultur och religion - en antalogi om rasism, mångkultur och religion av Leif Mathiasson och en bok jag fått av Lärarförbundet. Den är några år men den är intressant och nyttig för en religionslärare eller egentligen vilken lärare som helst.

Xantofyll finns i alla gröna blad och det finns det gott om precis som att xylitol började utvinnas ur björkar så får det bli en finsk bok. Den som får bli mitt val är De hängda rävarnas skog av Arto Paasilinna.    

Xylofon är ett svårt ord men någonstans i en orkester finns det alltid med och som slagverkare ska man tydligen kunna spela det mesta. Så det får bli Colin Dexters The Remorseful day.


En karaktär vars för- eller efternamn börjar på X, eller varför inte en karaktär som har ett X i namnet. Det kan räcka gott tycker jag!

X som i  Xenophilius Lovegood. Lunas pappa som skriver en tidning som inte ens är normal i trollkarlsvärlden. Han är den som hjälper våra hjältar med dödsrelikerna.

Och så en sista fråga på X. Om en person inte vill avslöja sitt namn kan man skriva ett X istället. Ett annat sätt är att använda en pseudonym. Vilken är den bästa bok du läst av en pseudonym?

Victoria Benedictsson är känd idag men hennes böcker är nog de bästa. Det finns så många som skriver under pseudonym men borde låta bli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar