lördag 28 maj 2011

Bokgeografi Grekland

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Grekland eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Det får bli Theodor Kallifatides som  min svensklärare älskade och som vi läste tre böcker av på gymnasiet. Den första vi läste var Vem var Gabriella Orlova? Jag kommer inte riktigt ihåg vad den handlar om annat än att huvudpersonen reser till Athen för gömma sig från någon. Han har bott i USA i många år. Det är i Athen som han träffar Gabriella. Mer kommer jag inte på. Jag tror jag tyckte den var bra eftersom jag läste mer av honom efter gymnasiet.


2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till landet. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Nu tänker jag hoppa i tid och rum och prata om en av mina favoriter från den antika tiden. Euripides var född på 400-talet före vår tideräkning och en av de kända tragediförfattarna. Han skrev åttio dramer men bara några finns kvar. Bland dem Medea. När jag började läsa litteraturvetenskap 1996 så gick Medea på Dramaten i Stockholm och jag fick en biljett i födelsedagspresent det året. Det var Stina Ekblad som var Medea i en uppsättning av Lennart Hjulström. Örjan Ramberg var också med. Det är en så tragisk handling och än idag tvingar jag mina elever att läsa och analysera och diskutera Medea. Trots allt är det ovanligt att göra en pjäs om en kvinna i en tid då kvinnor inte fick stå på scen.


3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till landet, som du inte läst, men är nyfiken på.
Aris Fioretos Den siste greken  handlar om Jannis Georgiadis som kommer till Sverige som gästarbete men stannar kvar. Fioretos har grekiska rötter men är född i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar