torsdag 16 september 2010

Bokgeografi Ryssland

Denna vecka landar vi i Ryssland. Jag har just fått hjärnsläpp för det finns så mycket. Where to begin?

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i landet eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov. Den utspelar sig på långfredagen i Moskva i ett kommunistisk Sovjet. Två män sitter och debatterar när en man kommer fram och presenterar sig som Woland. Sedan ger vi oss ut på en resa den natten. En komisk och djup resa genom ett ganska så tragiskt Moskva. Jag älskar denna roman. En typisk ungdomsbok, ha, ha, om man nu kan säga det om någon rysk roman.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till landet. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Vladimir Nabokov, mannen som skrev Lolita, föddes i St. Petersburg men flydde landet vid revolutionen med sin familj. Hans böcker kan vara komplicerade och Lolita är den enda jag läst ut. Han älskade också schack och fjärilar. Nabokov föreläste mycket på amerikanska universitet.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till landet, som du inte läst, men är nyfiken på.

Tatjana Tolstajas Därv är jag lite intresserad av. Den utspelar sig tydligen i ett Ryssland i kaos efter ett krig där Moskva inte längre finns. En dystopi av stora mått.

Tips två, för jag kan inte låta bli. Alexandra Marinina är rysk deckarförfattare som ibland får till det. Om man hittar någon bok på svenska vill säga.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar