torsdag 23 september 2010

Bokgeografi Nigeria

Med Afrika som tema för årets bokmässa känns det ganska logiskt att vi landar i Nigeria denna vecka. Jag själv ska gå på en lokal föreläsning nästa tisdag med en man från Zimbabwe. Det blir spännande.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i landet eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Den allra första nigerianska författare jag läste var Buchi Emecheta och boken Andra klassens medborgare. Den handlade om en kvinna som gifter sig ung men har en dröm om att vidareutbilda sig. Hon och hennes man flyttar till London där han blir värre än tidigare och hon väljer att lämna honom. Det är en kamp för frihet, för rätten till utbildning och kampen för en bra framtid för barnen som boken handlar om. Den läste jag som tonåring och jag älskade den. Den fick mig att läsa fler.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till landet. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Chinua Achebe är från Iboland och hans släkt valde att gå över till kristendomen tidigare än alla andra. Hans familj valde bort att delta i det traditioinella ibolivet. Han har arbetat som professor och bor numera i USA. Han har skrivit boken Allt går sönder men också En folkets man. Chinua har jag bara läst på engelska och det är speciellt eftersom det är en liten skillnad från den engelska jag själv lärt mig.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till landet, som du inte läst, men är nyfiken på.
Ibland måste man googla och så gjorde jag. Det finns en sida som heter http://www.nai.uu.se/hundra_vagar/startsida.html där man kan hitta afrikanska författare. Så gjorde jag och hittade Ben Okri som jag aldrig hört talas om men som verkar vara ganska produktiv och har skrivit både noveller och romaner. Jag får se om jag hittar någon. Det finns ju inte hur många nigerianska författare som helst som är tillgängliga i Sverige. Det kan vara kul att hitta någon ny.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar