onsdag 15 augusti 2018

Ska jag vara ärlig?

Det är klassiker vecka hos Kulturkollo och på Selmastories har de 17 böcker som de flesta ljuger om att de har läst. Så, ska vi se om det stämmer?

1. Flugornas herre av William Golding - Jodå, den är läst på svenska och engelska. Bra på sitt sätt men är väl kanske lite daterad.

2. Alice i underlandet av Lewis Carroll - Jodå, också läst men ska jag vara ärlig har jag glömt mer än jag kommer ihåg. Inget för mig.

3. Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald - Läst på svenska, förvirrad och sedan engelska och mer förvirrad. Båda filmerna och faktiskt lämnar handlingen mig ganska tom. Detta var ingen bok för mig.

4. Möss och människor av John Steinbeck - Läst och älskar. Har läst med elever också och de älskar den med. Det är ju en berättelse om hårt arbetande drängar, och de känner igen sig.

5. Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde - Nej, inte läst den här. Jag har faktiskt nästan bara läst hans dramer.

6. Dödssynden av Harper Lee - Den läste jag för något år sedan och uppföljaren.

7. Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie - Jodå, den är läst. På engelska på högstadiet om jag minns rätt.

8. Hundra år av ensamhet av Gabriel Garcia Marquez - Jodå, den har jag läst. Minns att jag var kluven till den.

9. Glaskupan av Sylvia Plath - Nej, och jag funderar mycket över den. Den är knappast en lätt läsning. Kanske en dag tar jag mig an denna.

10. 1984 av George Orwell - Jag läste denna på gymnasiet men föredrar Huxleys dystopi. Den är en klassiker och alluderas till i tid och otid. Big Brother är ju kanske det mest typiska.

11. Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams - Jodå, den här har jag läst i sin helhet. Den tappar lite i den sista delen men min typ av humor.

12. Anne Franks dagbok av Anne Frank - Finns det människor som säger att de läst denna men inte gjort det? Konstigt. I åk 5 läste jag den kanske en gång var tredje vecka. Underbar upptäckt för slukaråldern.

13. Svindlande Höjder av Emily Bronté - Jodå, men jag gillar Jane Eyre mer. Den här kärlekshistorien gör mig tokig.

14. Mästaren och Margarita av Michail Afanasevic Bulgakov - Jodå, och den är så absurd och så rysk. Jag älskar den.

15. Jane Eyre av Charlotte Bronté - Oja, läst. Har aldrig filmatiserats väl. Finns rätt mycket fan fiction kring denna. Kvinnan på vinden och någon mer som jag inte kommer ihåg.

16. Sagan om ringen av JRR Tolkien - Nej, inte i sin helhet insåg jag för något år sedan.

17. Räddaren i nöden av J.D. Salinger - Nej, det har jag inte för jag kommer inte förbi sidan 74. Den kommer aldrig att bli läst.

Jo, jag har läst 15 av de 17 människor ljuger om. Faktiskt har jag läst dem även om det kanske var några år sedan. De är i alla fall lästa och jag minns de flesta med ett gott minne.

2 kommentarer:

  1. Hundra år av ensamhet och Liftarens guide till galaxen har jag inte läst. Flera av de andra har jag läst för så länge sedan att jag inte kan säga något vettigt om dem. Men ljuger gör jag aldrig. :-)

    SvaraRadera
  2. fin lista men jag behöver inte ljuga :)

    SvaraRadera