torsdag 23 februari 2017

Veckans ord på Ä

Mitt under sprinttävlingen i Lathis tänkte jag klura lite på veckans bokstav som är Ä. Uppgiften är enligt följande:
Nästa sista alfabetsveckan och jag skissar för fullt på en ny torsdagsutmaning. Fem ord som vanligt och den här veckan börjar de på Ä.

äcklig

äga

äntligen

ärlig

äventyr

Jag tycker att Lars Keplers deckare är lite äckliga ibland. Det frossas, fast det kan ha ändrats, i blodiga mord och det kan vara relevant ibland men inte alltid. Nu har jag bara läst två men det räckte för mig.

Det kan vara viktigt att äga saker ibland. Dels för att rätt människa ska få ärva, dels för att det ger en trygghet i livet. Jag tänker på de som vill äga saker utan att egentligen bry sig så mycket. Det är Rebeccas problem i En shopaholics bekännelser. Hon köper saker som hon egentligen kan leva utan. Jag minns att jag fick VG på den här tentan i Chick-lit. Komparativ analys av bok och film. Därför har den stannat kvar i minnet.

Äntligen har jag börjat läsa mig igenom de flesta av Hjalmar Söderbergs noveller. De är roliga, underfundiga, några är daterade, talande, samtida och välgjorda. Alltid en trevlig stund för mig som läsare.

Är du ärlig hela tiden? Det är nog inte jag, för ibland måste man ta till vita lögner. Mest för att ingen ska bli ledsen. Någon som är ärlig jämt och ständigt är ju Pippi Långstrump som säger det som faller henne in. Det fungerar finfint så kanske borde en vara ärligare. Fast i tider med FAKE NEWS så är väl ärlighet ett luddigt begrepp.

De böcker jag först tänker på är Harry Potter när jag tänker på äventyr. Även om det är ganska så mörkt ibland finns det alltid en liten äventyrlig del i boken som är rolig, spännande och det som gör att allt inte alltid känns tungt.

8 kommentarer:

  1. Jag har också gett upp Kepler, som jag tyckte frossade alldeles för mycket i onödigt våld. Finns mycket bättre deckare! Håller med om är ärlighet är ett flytande begrepp i vår tid. Och nej, jag är inte alltid ärlig, det vore nästan otrevligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Keplers deckare säljer ju ändå så många måste gilla onödigt våld. Kanske är det dags att diskutera deckare som videovåldsdebatten på åttiotalet, varför så blodigt?

      Det är svårt att få eleverna att bli källkritiska i en värld där sanningen är otroligt luddig.

      Radera
  2. jag står inte heller ut med Lars Kepler. för shopaholicen är det väl viktigare att shopa än att egentligen äga. ibland är kanske sanningen onödigt brutal? det är svårt det där

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag undrar alltid vem som läser Kepler, de flesta tycker ju att det är rätt så blodigt.

      Sanning är inte alltid lätt att leva med. En kan ju i alla fall vara ärlig mot sig själv.

      Radera
  3. Jag har läst en av Keplers böcker - Paganinikontraktet. Den räckte för mig. Jag fann också det utstuderade våldet motbjudand.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag slutade efter den boken. Otroligt onödigt våld som egentligen inte ledde någonstans. Mord räcker, för ond bråd död är tillräckligt spännande som det är.

      Radera