onsdag 15 juli 2015

Legend av Marie Lu


Day är en eftersökt kriminell. Han har gjort vissa saker mot republiken som inte riktigt är rumsrent. Trots att han bara är 15 år så är han smart, omtänksam och vill sin familj väl. June är lika gammal och hon lever i republikens topskick och går i den bästa skolan som finns. Hon är smart och har gått college trots att hon är yngre än vad hon borde vara.

Dessa två borde aldrig ha träffats om det inte vore för att att Junes bror mördas en kväll på patrull och den som anklagas för mordet är Day. Eftersom June är en protegé får hon jaga sin brors mördare. Det lyckas hon med men hon blir förvirrad då Day inte är den grymme mördare hon trodde.

June och Day lever i en republik till namnet men som är en diktatur. Vid 10 års ålder tar alla barn ett test för att staten sedan ska kunna stoppa dem i fack. June var den som skrev alla rätt på sitt prov. Day hade det lägsta resultatet någonsin. Något June finner konstigt när hon väl träffat Day. Han visar på kunskaper som hon själv är ganska ensam om så istället för att finna nöje i att ha hittat sin broders mördare börjar hon undersöka mer om sin bror och dennes mördare.

Det är lite uppfriskande med en bok som går ganska fort. Eller ja, men det går fort till handlingen. Sedan är det så väl knappast överraskande hur republiken är uppbyggd. Det är en ganska segregerad värld. Västra USA med säte i Denver ingår i republiken och kolonierna är de östra staterna. De ligger rätt ofta i krig med varandra. Det är också rätt mycket pestutbrott i samhället. Som vanligt är alltid någon sjukdom med.

Jag tycker dock att det är en bra bok. Det är svåra val som alla står inför och det är bra beskrivna karaktärer. Det är rätt skönt. Det som är intressant är att de båda i stort är föräldralösa och har egentligen bara sig själva att lita på. Jag gissar att det kommer att komma en film så småningom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar