tisdag 7 juli 2015

De utvalda: Monstrets dotter av Kristin Cashore


Flamma är född halvmonster. Hennes pappa var ett och alla ärver sina föräldrars monsteregenskaper oavsett den andra föräldern. Hon bor långt uppe i Dells i ett hus hon ärvt av sin far. Hennes bästa vän Archer bor i närheten. Hans far är lord i norr och har en gång varit i kungens tjänst.

När krig hotar landet blir Flamma kontaktad av kungen och reser till huvudstaden. Dells är inte ett lätt land att leva i. Det finns monsterdjur som äter varandra och som gärna skulle äta Flamma. Dessutom är alla fascinerade av den unga kvinnan på ett eller annat sätt. En del människor blir kära i henne, andra vill döda henne och några kan inte låta bli att stirra på henne. Även kungen blir totalt fascinerad av henne.

Eftersom monster och människor finner Flamma så intressant har hon alltid vakter med sig. De till och med sover i hennes närhet. Dessa har till skillnad från andra stark sinnesnärvaro och påverkas inte av det unga monstrets krafter. Flamma är rätt nöjd med det. Den person som är bäst på att stänga ute henne är kungens yngste bror, Brigan som hon inte alls får en känsla för. Eller får, hon kan med sina krafter känna var han är men till skillnad från andra kan hon inte påverka honom på samma sätt.
Något som hon tycker är riktigt skönt.

Fast i bakgrunden lurar en annan kraft som hon aldrig känt förut och det gör henne förvirrad. Precis som hon kan denna någon påverka sinnen men gör det på ett helt annat sätt. I det krig som lurar i skuggorna är den andra kraften minst lika farlig som hennes egen.

Detta är bok två i Cashores serie om de sju kungadömena. Det är ett intressant porträtt av en tjej som Cashore har skrivit. Samtidigt som Flamma alltid måste ha vakter är hon stark och komplicerad. Hennes förhållande till sin far och till personer i hennes närhet är inte lätt. Hon skadas nästan konstant och spelar vacker musik. Det är en riktigt bra bok men lite överraskande att endast en karaktär från första boken är med i denna. Fast det gör ingenting för den här boken är bra och klarar sig bra på egen hand. Det är samtidigt lite uppfriskande att en trilogi kan vara fristående men ändå hänga ihop. Helt klart en värdig fortsättning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar