fredag 17 juli 2015

Den skarpa eggen av Philip Pullman


Lyra vaknar på ett konstigt ställe där ingen finns.Will inga problem med Oxford dit han har flytt efter att männen som mamma är rädd för kommit för att leta efter honom. Han hamnar på ett annat ställe när han ser ett hål i världen. Där inga personer finns utom en. Lyra.

Det är så Will och Lyra träffas. De har hamnat på en plats där det inte finns några vuxna utan bara barn. De vuxna blir tagna av spökena och blir som zombier. Fast nu kan de inte lösa några problem i denna världen utan istället tar de sig till Wills Oxford som är helt annorlunda än Lyras. Något hon är ganska tydlig med att berätta. Det som är bra med Wills Oxford är dr. Malone som studerar mörk materia, stoft eller vad du nu vill kalla det. Hon har en dator som pratar med stoft och Lyra med den.

Sedan visar det sig att alethiometern blir stulen i Wills värld av en man från Lyras värld. Han vill dock ha något i utbyte och på så sätt blir Will utvald.

Samtidigt har häxorna med Serafina Pekkala tagit sig till den tredje världen och får höra talas om änglar för första gången. Dr. Malone blir också kontaktad och det visar sig att Wills pappa inte dog.

Det händer så mycket i denna bok att det ibland är lite svårt att hänga med. Fast det kan ju samtidigt vara ett resultat av att jag läste del 1 för över två år sedan. Det är nog en fördel om man läser böckerna tätt inpå varandra. Jag är lite förvirrad över att den religiösa underton som finns i boken. Här pratar vi om själar och hur unga själar är renare än äldre. Gud, den store, arkitekten och änglar. Det är kyrkor och vetenskapsmän och krig i himlen. Så, det är inte lite symbolik och religionsläraren i mig blir lite trött. Jag förstår mystiken och intresset men samtidigt är denna serie tydligen en av de bästa böckerna i Storbritannien. Fast trots mina åsikter är det god läsning och spännande samt lite gulligt ibland. Det är också kul med starka kvinnor även om de nu råkar vara häxor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar