fredag 3 april 2015

Insurgent


Jo, film av böcker. Det är ett känsligt ämne. Vissa filmer är bättre än de böcker de är baserade på men inte alltid. Insurgent tar vid där Divergent slutade. De springer från de lärda och staden har just tagits över av Jeanine Matthews. Tris, Four och hennes bror samt några till får gömma sig hos de fridfulla. Är man nu en av tappra har man lite temperament och det gör att snart är Four, Tris och även Caleb på flykt igen.

Denna gång har de falanglösa en större del i handlingen och det är ett ganska skitigt Chicago de bor i. Eller som alla bor i. Men livet som falanglös och som lärd är inte riktigt samma sak.

Okej, jag är arg på Tris. Det var jag även när jag läste böckerna. Hon är så dålig på kommunikation med alla och verkar inte tänka mer än typ till slutet av näsan. Hon är samtidigt en otroligt omtänksam och beskyddande människa så jag kan inte alltid vara arg på henne. Jag gillar ju tuffa tjejer. Förhållandet till Four är allt annat än lätt men mycket har valts bort från boken på både gott och ont.

Fast filmens största stjärna är Kate Winslet. Hennes framtoning är helt underbar och hatet mot den unga tjej vars mor hon verkar avsky är verkligen mästerligt spelat. Att den äldre generationen vet mer hintar man om ibland. Jag skulle ha velat läsa om detta ur någon av ledarnas perspektiv.

Så det slutar liksom som boken. Mitt i. Dock finns en stor del borta. Edith Priors namn nämns inte. Fast det är kanske inte relevant. Bra? Jadå men jag gillar ju böckerna. En del kan tycka att det bara är en sorts billig version av Hungerspelen men onej. Detta är något helt annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar