söndag 26 januari 2014

The Passage av Justin CroninEn liten flicka föds i början 2000-talet. Hon är väldigt speciell och hon heter Amy. Amy lämnas av sin mor och blir så småningom omhändertagen av den amerikanska militären. De har en plan och Amy är en del i denna. De ska nämligen se om man kan göra supersoldater. Problemet är att man tänkt sig använda ett virus baserat på vampyrer. Ja, gissa om detta är smart. Nej, kanske inte.

Det brakar lös och sedan tar de tolv över USA. Amy har också fått detta virus men utvecklar sig helt annorlunda. När vi träffar henne nästa gång har det gått 100 år och det finns så få människor kvar. Hon träffar på kolonin där Peter bor. Peter som hon räddar och som sedan räddar henne. Det är ett litet samhälle som skapades kring de barn som evakuerades till Kalifornien under kriget mot vampyrerna. Det var bara barn och de skapade ett eget samhälle med en viss struktur. Den lever fortfarande när Amy kommer dit. Här lyser alltid alla lampor. Hela natten lång. Det är bara Auntie som saknar stjärnorna.

Det här är bra. Det är visserligen 600 sidor långt och tog hur länge som helst att lyssna på men fortfarande bra. Jag gillade den skarpt. Det är lite jobbigt att hålla reda på allt. Några nya personer hit och några dit. Det är många som passerar förbi. Amy är lite otydlig även för läsaren kan jag tycka. Det kanske är meningen eftersom det ska bli tre böcker. Hon kanske kommer till sin rätt senare.

Tanken på riktiga vampyrer är faktiskt ganska skön efter år av romantiserande kring vampyrer. Det här är inga snälla pojkar. Det är lite skrämmande ibland och om detta skulle hända skulle vi vara rökta. Men nu ser jag fram emot del 2 som heter The Twelve. Lite annorlunda eftersom fokus skiftar lite tror jag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar