söndag 19 januari 2014

AnonymousNästan alla genier i världshistorien ifrågasätts. Einstein hade lite problem med kvinnor och Mozart var antagligen galen eller hade ADHD eller någon annan diagnos. Shakespeare var inte den skrev alla pjäser. Det är en fråga som har debatterats på många sätt. Så även i denna film. Just detta att barden från Stratford inte skrev sina pjäser kittlar forskarna och allmänheten. Tänk om han ljög och det var någon annan.

I denna film är Shakespeare en självgod skådespelare som knappt kan skriva, men läsa. Han ser sin chans en dag när författaren Ben Jonsson tackar nej till att vara Edward de Veres röst ut i London. de Vere är mannen bakom orden, sonetterna, pjäserna i denna tolkning. Han är också adelsman som en gång i tiden var drottning Elisabeths älskare.

Ja, det är ju en tolkning av Shakespeares författarskap. Jag både gillar och inte gillar den. Jag gillar tanken på att det kanske var en vältalig och smart adelsman med utbildning. Jag gillar inte de kärleksförhållanden de har i filmen eftersom de är något, i brist på bättre ord, äckliga till och från. Annars är det bra skådespelare och alltid en fröjd att se britter spela Shakespeare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar