söndag 10 juni 2018

Jack av Christina Lindström


Den här läste tydligen alla för ett tag sedan. Då var inte min hjärna med men nu har jag lyssnat på den. För jag testade lyssningen för vi ska nog läsa den här i skolan. Fredde Granberg är otroligt bra i uppläsningen och han känns som laid back tonåring som bara han kan. Någonstans ser jag kroppsspråket hos Jack växa fram. Konstigt det där med inre bilder.

Jack i alla fall upplever sig själv som en skön snubbe tror jag. Numera i alla fall men hans förflutna är allt annat än vackert. På högstadiet mobbade han och hans polare en kille som bytte skola och han var dessutom med i nazistiska kretsar. Detta till trots försöker Jack ändra sig. Så en dag möter han Freja som inte är som de tjejer han brukar gilla. Han faller för henne som en fura men det visar sig att hans tidigare synder kommer att göra denna kärlekshistoria svår.

Samtidigt får Jack veta att han har en lillebror som är hur gullig som helst. Fast pappan försöker allt möjligt men Jack ställer på honom att göra det rätta. Jacks föräldrar var båda tonåringar när de fick honom och mamman har alltid gjort sitt medan förhållandet till pappan är annorlunda. Att ha en lillebror som behöver en kan ibland vara riktigt nyttigt för en ung kille.

Jag gillar den här boken. Den är så charmig, eller så är det Granbergs uppläsning som gjorde den det, men den är också viktig. Den handlar om så mycket som kan gå fel och som gör det. Jag saknar att personen inte bor på landet. Återigen en storstad och där tappar den lite för mig. Mina elever får nästan aldrig känna igen sig. Det är mycket Stockholm, Malmö och Göteborg i ungdomsböcker. Fast nu tror jag att de kan känna igen sig i Jack i alla fall. Det är vad jag tror i alla fall.

4 kommentarer:

 1. jag har inte läst.... men jag är nog klar med min Kaosutmaning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, grattis. Annars är den riktigt bra.

   Radera
  2. (imorgon på måndag berättar jag om mina 35 Kaosböcker)

   Radera
 2. vilken kul kaosutmaning!
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/06/klar-med-kaosutmaning-varen-2018.html

  SvaraRadera