tisdag 9 januari 2018

Kulturkollos tisdagsutmaning: En riktig pionjär

Det är tisdag och denna vecka har Kulturkollo tema att bryta mark. Det handlar om pionjärer och så här lyder utmaningen i sig:

I veckan bryter vi ny mark på Kulturkollo, och veckans utmaning handlar om pionjärer. Vissa går före, andra följer efter. Kvinnan på bilden är Amelia Earhart, en riktig pionjär inom sitt område. Men man behöver inte ha korsat Atlanten, trampat på månen eller uppfunnit poliovaccinet. Inte heller skrivit en bok eller vunnit priser. Det finns många små, banbrytande innovationer som är nyskapande men nog så viktiga.

Veckans utmaning lyder kort och gott: Berätta för oss om din favoritpionjär. Stor eller liten, känd eller okänd, huvudsaken är att hen har brutit ny mark.

Jag har redan skrivit om några av mina favoriter tidigare. Bland annat Marie Curie och den första kvinnan i rymden, Valentina Tereshkova. Det får bli en tredje. Den första kvinnan att leda en muslimsk stat, Pakistan, var Benazir Bhutto. Med henne på premiärministerposten försvann den diktatur som en gång funnits och hon mördades 2007 i en självmordsbombning. Det som var bra var att hon arbetade för kvinnors rättigheter men samtidigt stödde hon indirekt talibanerna. Fast att leda ett muslimskt land är stort och en första värd att lyfta.6 kommentarer:

 1. Jag måste säga att jag har dålig koll på henne och hur hon var, men jag känner såklart till namnet. Får läsa på lite. :)

  SvaraRadera
 2. Hon var beundransvärd. Att som kvinna leda ett muslimskt land, inte lätt med alla orättvisor mellan män och kvinnor och ändå kunna leda ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det stämmer. Bara att bli vald måste ha varit en smärre revolution.

   Radera
 3. Hon måste ha varit en stark kvinna.

  SvaraRadera