torsdag 14 september 2017

Olikhetsutmaningen: tro och vetande

Det är torsdag och jag har varit på halvdagskonferens. Vi pratade om digitalisering och det var ganska intressant. Att leva i en digital värld är komplext, och att undervisa i en är värre ibland.

Men eftersom det är torsdag så har en ny olikhetsutmaning dykt upp. Läs mer hos enligt O men här är utmaningen:


Dagens olikhetsutmaning handlar alltså om tro och vetande. Berätta om böcker, filmer, pjäser, musik, konst eller annan kultur som anknyter till orden. Svara i en kommentar, i din blogg eller på andra sociala medier. Länka gärna hit, eller lämna en kommentar med länk så att jag och andra kan få ta del av era svar.


Jag tänker börja med en film som faktiskt tar upp både tro och vetande. Creation, från 2009, är en film om Charles Darwin och har stort fokus på hans känsla kring arbetet av Arternas uppkomst. Darwin var själv djupt troende och men framförallt lite problem mellan honom och hans fru. Någonstans i filmen säger Darwin att om Gud finns så har han också skapat allas förmåga att se evolutionen. Filmen är ganska lågmäld men jag tyckte den var intressant. Främst som den religionslärare jag är.  Filmen får i den här utmaningen stå för vetande.

Jonas Gardells bror heter Mattias och är professor i religion. Jonas Gardell är hedersdoktor i religion så läsningen av Om Gud och Om Jesus säger så mycket om familjen som de växte upp i. Gud älskar alla och det är det återkommande temat i Gardells två böcker. Jag gillade att läsa båda och de gav en riktigt intressant vinkling på tro. J

6 kommentarer:

 1. veckans tema intressant, maken läste Gardell, Darwin har väckt mycket känslor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Darwin är knappast en person som någon har missat.

   Radera
 2. Det låter som en riktigt intressant film! Om Jesus har jag inte läst, men jag tyckte om Om Gud. Den visar en annan sida av Jonas Gardell, även om det finns en del religiösa delar av hans skönlitterära böcker också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det religiösa återkommer alltid men i dessa två diskuterar han även hur intoleranta människor använder Jesus och Gud på ett otäckt sätt.

   Radera
 3. har inte läst någon av Gardells böcker, men jag kan tänka mig att de är mycket intressanta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är de. Det är en annan sak när han skriver sakprosa.

   Radera