onsdag 3 juli 2013

Om Gud av Jonas GardellDet är en intressant historia och genomgång som Gardell tecknar över Jahve. Ibland god och ibland ond men alltid närvarande när han vill. Den Gud som finns i Bibeln är förvirrande. Ibland har han inga problem att distansera sig eller till och med beordra att barn ska mördas. Ibland är Gud mera inne på att gilla vissa personer mer men ibland gillar han alla.

Ja, bilden av Gud som presenteras i Gardells bok säger så mycket om den judiska-kristna-islamska traditionen. Alla tror att Gud har valt dem medan det kanske är så att Gud är något vi väljer allt eftersom. Den Gud som var krigisk behövdes under en viss tid men den Gud som är kärleksfull behövs, kan jag tycka, alltid. Den Gud som älskade Jakob, Josef och Isak var kanske lite mer egenkär än han borde.

Jag tycker mycket om den här boken. Kanske är det för att den är resonerande och bra skriven eller så är det för att religionsläraren i mig inte kan låta bli fascineras. Det kan vara så att det ibland skulle vara bra om fler människor diskuterade sin bild av Gud. Min Gud och din Gud behöver ju inte vara samma bara för att vi båda tror. Ser man till historien är det knappast så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar