torsdag 19 september 2019

Kulturkollos tisdagsutmaning: Rustad, rak och pansarsluten

Varje vecka har Kulturkollo ett tema. Denna vecka är det att vara rak.

Författare har en tendens att bedraga, vilseleda och dupera oss läsare. Ibland är det romanfigurerna som lever ett liv bakom en fasad, såsom Tom och Isobel i Fyren mellan haven då de en dag finner en båt på stranden i vilken de finner en död man och ett levande spädbarn. Mot bättre vetande – och i skuggan av flertalet missfall – tar Tom och Isobel beslutet att göra sig av med den döda kroppen och behålla barnet, som sitt eget. Till synes lever familjen i idyll, men samtidigt i skuggan av en livslögn. Ibland är det oss läsare som förs bakom ljuset såsom i Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart då författaren inkluderar en vändpunkt som ställer hela historien på sin spets.

Dessa duperande vändpunkter kan vara extremt effektfulla även inom filmens värld. Jag tänker till exempelvis på The Others med Nicole Kidman och Sjätte sinnet med Bruce Willis och en ung Haley Joel Osment.

Inom konsten så tänker jag bland annat på alla dessa teckningar och målningar som har flera olika motiv i ett där vi ser olika motiv beroende på perspektiv (se bilden som kröner inlägget). Och så tänker jag på 3D-art.

M. Night Shalaman är ganska bra på att göra dumma saker när det kommer till att luras. The Village, är ett exempel på det.

Jag har inte riktigt kommit över GoT än. Men där känner jag mig grundlurad.

Jag såg ett reportage om 3D-övergångsställen. Det känns lite speciellt men helt okej.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar