torsdag 16 november 2017

Olikhetsutmaningen: frisk och sjuk

Det är torsdag och det känns att det är november. Snart utvecklingssamtal och just nu skriver vi omdömen på våra elever. Jag är lagom trött så här års kan jag säga. Men hos Linda på enligt O är det dags för veckans olikhet, och nu ser den ut så här:


Det snoras till höger och vänster just nu, som november brukar vara alltså. Än så länge är jag inte drabbat och inte heller barnen. Det är skönt. Dagens ordpar blir ändå frisk och sjuk och det behöver självklart inte handla om just förkylningar. Inte heller bara om fysiska sjukdomar, utan även om sjuka hus, eller sjuka strukturer eller vad som nu dyker upp i tankarna.

Frisk och sjuk är ju ord som i förekommer i litteraturens värld och många gånger har kärleken stoppats på grund av sjukdom. Kameliadamen av Alexandre Dumas d.y. där den vackra Marguerite, lungsjuk, ger upp sin kärlek men den är redan dömd eftersom hon är så sjuk.

Jag läser en viss mängd dystopier och något jag lärt mig är hur viktigt det är med en frisk befolkning. I Lois Lowrys Den utvalde undertrycker ledarna människors sexuella drifter för att kunna få fram de bästa barnen. Det är likadant i Ally Condies serie där människor paras ihop efter deras gener och möjligheten att få barn. I P.D James bok Människors barn är alla män sterila och varit så länge. Friskhet och barnalstring är alltid lika viktig i framtiden.

Att vara sjuk är inte lätt. Jag gillar inte heller att läsa om sjuka människor. Kanske för att jag lever med kronisk smärta och det är inte alltid det lättaste. En av de böcker jag läst som handlar om sjukdom är nog The Passage av Justin Cronin. Den är verkligen i fantasygenren men den handlar om hur världen går under genom ett vampyrvirus. Någonstans finns väl rädslan för ett utbrott av en sjukdom kan slå ut oss alla. Det är otäckt värre.

4 kommentarer:

  1. inte så roligt att läsa om sjuka, men bra att såna böcker finns också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är bra. Gäller bara hitta böcker som inte är för tunga.

      Radera
  2. Jag håller med om att det är jobbigt att läsa om sjukdom. Vampyrvirus kan jag ta lättare än cancer och andra realistiska sjukdomar ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag med. Sjukdomar där hjärnan förtvinar är hemska.

      Radera