torsdag 9 november 2017

Hett i hyllan #117

Det är torsdag och den här veckan har varit tung. Så tung att jag hamnat i någon form av ältning som inte alltid är bra för mig själv. Snart helg och kommer nog sakta men säkert kunna lugna ned mig. Det är dags för Monikas fråga, hur har du det i din bokhylla?


Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag fick den här boken någonstans. Det var i samband med att Patrick Modiano fick nobelpriset i litteratur. Fast när vet jag inte riktigt. Det var 2014 någon gång. Där har den sedan stått. Jag tror mig vilja läsa Modiano, kanske. Den får stå kvar i hyllan ett tag till.



Baksidestext:

"Minst tolv år hade gått sedan man slutade kalla mig Lilla smycket och jag befann mig på metrostationen Châtelet vid rusningstid. Jag följde folkströmmen på rullbandet i den ändlösa gången. En kvinna var klädd i gul kappa."

Artonåriga Thérèse tycker sig i kvinnan känna igen sin mor som påstås ha dött i Marocko tio år tidigare. Hon beslutar sig för att följa efter henne. Det blir en störtdykning ned i ett smärtsamt förflutet, i minnen som hon dittills har förträngt.

Den franske författaren Patrick Modiano, född 1945, har med sina personliga och vemodigt nostalgiska Parisskildringar en given plats som en av Frankrikes främsta författare. Han har gett ut ett trettiotal böcker och blivit översatt till en rad språk, däribland svenska.

"Att läsa Patrick Modiano är att gå in i en alldeles särskild värld. Ett omisskännligt universum som vilar på egna premisser, men aldrig är isolerat från omvärlden. () varje verk av Modiano är en händelse och tjänar, som de flesta stora författarskap, på sin helhet. Ju fler böcker man läser, desto större frukter att utvinna."
Smålandsposten

6 kommentarer: