söndag 1 januari 2017

Rouge One - A Star Wars Story


Det första som slår mig är att det är annorlunda. Visserligen samma början men ingen berättande text eller musik. Istället är det pang på. Sedan är det en annorlunda premiss. Här möter vi Galen Erso som efter att ha lämnat imperiet lever gömd. Han och hans fru och dotter lever som bönder men hittas av imperiets soldater. Vid gården landar hans förra chef Krennic som tar med Galen för att bygga ett speciellt vapen. Frun, Lyra mördas och kvar blir Jyn som uppfostras av en rebell Saw Gerrera.

Det går sedan 15 år och nästa gång vi möter Jyn har hon bytt namn men är på väg till ett av imperiets arbetsläger när hon fritas. Rebellerna, som har brutit med Saw Gerrera men vill träffa honom, har ett behov av att träffa Jyn far igen. Det är så att rebellalliansen tror att han byggt ett stort vapen åt imperiet. Det visar sig vara en underdrift. Han har byggt ett enormt vapen åt dem.

Detta är en mörk film. Lite som att läsa de fyra Harry Potter-böckerna och sedan möta det mörka. Det finns lite humor och alliansen känns rätt så osäker i detta skede. Detta är alldeles innan två små droider landar på en ökenplanet och en prinsessa ska räddas. När de upplever hur Dödsstjärnan kan förstöra allt i sin väg blir de flesta rätt så rädda och tar till flykten.

Felicity Jones är en ganska skön actionhjälte. Hon väntar inte snällt och ångar på i sin egen fart. Inte heller är hon en helyllehjälte. Det är skönt med en tjej som är typ som vi alla. Däremot reagerar jag lite på slutet. Det känns ju logiskt men ändå, något hårt kan jag tycka. En bra film är det vilket som. Jag tycker att den passar in i Star Wars-världen som är mer komplex än man tror. Alla böcker och serier som är baserade på grundstoryn saknar jag ibland. Denna passar in lite i det expanded universe som Star Wars gett upphov till. Nu är det dags för del åtta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar