lördag 5 november 2016

Selma


Det finns en stad i Alabama som heter Selma. På sextiotalet förbjöds rätt många svarta amerikaner rösträtt just här. Det blev därför en viktig del i medborgarrörelsen under Martin Luther King Jr. Marschen från Selma till Montgomery är omtalad och visade sig vara det som behövdes. Tre gånger lämnade de Selma men bara en gång kom de fram. Det var inte bara svarta amerikaner från Alabama som gick utan människor av olika religion och etnicitet från hela USA gick med i marschen.

Hela sin karriär var King inspirerad av Gandhis kamp mot britter och icke-våld. Det är alltid intressant att se hur svårt det är för honom, och även för Gandhi, att hålla ordning på de största hetsporrarna. King har just fått Nobels fredspris och rider lite på den vågen när han tar sig an Alabamas rösträttsorganisation.

Filmen kräver historiekunskap för att man ska få ut mest av den. Den kan nog utanför USA vara lite väl seg. Jag sitter och lite fnissar åt valet av skådespelare. I fyra av de lite tyngre rollerna är det britter som spelar. King spelas av David Oyelowo som är född i Storbritannien men vars föräldrar kommer från Nigeria. Jag förstår valet för han är otroligt porträttlik och framförallt känns han trovärdig som den lugne pastorn med en dröm. Coretta King spelas också av en brittisk skådespelerska, vilket presidenten och guvernören också gör. En film om en amerikansk hjälte och halva truppen är britter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar