tisdag 8 november 2016

Kulturkollos tisdagsutmaning: Makt eller vanmakt

Idag är dagen då USA går till val och det känns på något sätt som att hela jordklotet stannar upp en stund och håller andan. Veckans tema på bloggen är ”makt och vanmakt” och utmaningen blir att tipsa oss om en film eller bok där en människa med makt berättar sin historia, blir ifrågasatt eller kanske hyllad. Nutida eller historisk, fakta eller fiktion, valet är fritt.

Jag tänkte direkt på serien The West Wing. Aldrig någonsin har makt speglats så bra. Att Martin Sheens rollfigur fortfarande är amerikanernas favoritpresident i många utfrågningar säger en del. Det är typ JFK, Lincoln och Obama samt FDR som kanske slår honom. Han är liksom fiktiv men ändå mer seriös en den nuvarande president elect.

Det är också en smart serie och ett av mina favoritavsnitt är när de visar upp hur världen ser ut. Eller att de vågar visa vägen med en amerikansk president med latinamerikanskt ursprung. Fast vem skulle inte vilja ha Jimmy Smits som president? Underbar serie och att se Alan Alda kliva in i de sista säsongerna är en ynnest. Makt var det ja, och USA:s president har makt säga vad man vill om det. Dessvärre är inte alla Martin Sheens Jed Bartlett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar