måndag 17 februari 2014

The Hunger Games


 
I en framtid eller alternativ framtid lever vad som verkar vara USA:s befolkning i en diktatur med speciella regler. Det finns en huvudstad och olika distrikt, 12 för att vara exakt. Varje år genomför man något som kallas hungerspelen. Det är en gladiatorkamp mellan två från varje distrikt och den ensamma vinnaren står kvar som segrare och får en massa fördelar för sitt distrikt. Det är bara så att man måste ha ihjäl alla andra. Detta sänds som underhållning.

Katniss Everdeen tar sin systers plats i spelen och får rätt mycket uppmärksamhet för detta. Fast distrikt 12, som hon kommer ifrån, har ingen tur i detta och borde inte vara något att oroa sig för. Innan spelen är det uppvisning och träning. Sedan släpps de i djungeln där de ska mörda varandra.

Jag gillar filmen men stör mig på att barn och ungdomar blir utvalda till så mycket dumt. Nu är det en ungdomsfilm baserad på en ungdomsbok. Det är klart att det blir så men samtidigt är det inte ovanligt i dystopier att barn är speciellt utsatta. Det stör mig rätt så mycket faktiskt. Men det är väl inte hela världen. Filmen är bra och spännande. Det finns en tvåa och jag gissar att man måste se ett innan två. Det brukar vara så.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar