torsdag 20 februari 2014

Bokgeografi Finland

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Finland eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Jag har faktiskt läst Väinö Linna och det är jag ganska stolt över. Högt bland Saarijärvis moar är bra fast den har inte åldrats väl. När jag var och gick på moarna i ett utbyte med skolan citerade jag och den finska kollegan när vi gick där. Det är en otroligt fin natur och dessutom förstår man att de gömde sig där under kriget för det är inte lätt att hitta.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Finland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Solja Karpu skrev Mogen för skrubben. Hon skriver nog egentligen mest barnböcker men hon är bra. Numera bor hon i Sverige och skriver på svenska. Fast man kan ha anknytning till Finland ändå. Har du inte läst Mogen för skrubben och är lärare borde du åtminstone göra ett försök. Eller så är det bara jag som känner igen mig :).

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Finland, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag har läst Arto Paasilinna men Uppdrag: skyddsängel verkar kul. Det handlar om den något klantige Sulo som är ny skyddsängel och tja, det verkar synd om hans skyddsling. Sedan att Sulo var religionslärare tilltalar mig lite också :).

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Finland.

Ja, finsk film är ju lite speciell. Det kräver verkligen sin tittare. Jag såg någon film som jag verkligen inte förstod mig på. Precis som med svensk film går det upp och ned.

1 kommentar:

  1. Mogen för skrubben åker in på den långa läslistan. Tack för tips!

    SvaraRadera