tisdag 30 april 2013

OfärdUlvbjörn är en ung man född och uppväxt i Östergötland på 600-talet. Det är ett slit att få gården att gå runt och när ens far, Vamod, är en man som tar mycket utrymme blir man lite rädd. Ulvbjörn ses som lite dum och sinnesslö. Det ändras dock när strider bryter ut i svearnas och götarnas länder. Ulvbjörn visar sig vara en god krigare och får följa med på olika krigståg. Ett sådant tåg tar honom till baggarnas land och sedan ut i det tidiga medeltida Europa.

Jag gillar tanken på en man som levde i en tid då man nästan inte vet vad som hände. Ulvbjörn är en tidig legosoldat som visar sig vara bra på det han gör. Sedan får man se hur viktig kyrkan var redan då.

Harrison har skrivit en bra bok. Det som stör mig är att han läser den själv. Författaruppläsningar fungerar sällan bra. Det ska vara någon som tolkar för att göra det riktigt bra. Det är inte så att det blir dåligt men kanske lite segt med dialekten. Kanske är det just det som stör mig. Jag gillar nämligen den arge och otäcke Ulvbjörn som ibland är lite osmart. Det var trevligt att lyssna på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar