fredag 6 juli 2012

En ring av järn

Susan Cooper kom med sin bok The Dark is Rising - En ring av järn på 1970-talet. Det kom en film för några år sedan som är baserad på boken. Däremot känns berättelsen tidslös. Det finns några saker som är daterade men annars är det inte svårt att följa med in i den brittiska värld som beskrivs.

Det hela handlar om Will. Will ser framemot att fira jul även om han saknar sin äldste bror. Men världen är inte vad den verkar. På sin födelsedag, några dagar före jul får Will veta att han är en Gamle. En som lever utanför tiden och den siste. Det finns andra Gamla men efter Will kommer ingen ny. Eller Will har hand om en själ kan man säga.

Det finns några tecken som Will måste hitta för Ljusets räkning så att Mörkret inte tar över. Will får hjälp av Merriman och de andra men måste ta och bevara tecknen själv. Lite tungt för en elvaåring.

Jag gillar Susan Coopers bok. Den är naiv men samtidigt hård. Det är en äldre barnbok och det känns. Men jag förstår vad man gillar med den. Omslaget är nytt till filmens ära. Men filmen är långt ifrån trogen boken. Läs om du gillar typisk fantasy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar