söndag 22 januari 2012

Mr. Holmes I presume

Sherlock Holmes är i ropet. På TV gestaltas den superklipske detektiven av Benedict Cumberbatch och Watson av Martin Freeman. Men på bioduken är Robert Downey Jr. och Jude Law som får vara de kända gestalterna. I Sherlock Holmes: A Game of Shadows får vi träffa en Watson dagarna innan och efter hans bröllop, en manisk Holmes och ärkefienden Moriarty. Det är en intellektuell duell mellan Holmes och Moriarty som tar tittaren genom större delen av Europa. På vägen sprängs hotell, töltas det på hästar och åks tåg innan vi möter uppgörelsen på ett slott i Schweiz som för mina tankar till örnnästet, Hitlers berömda slott där han tog semester ibland.

Downey Jr gör ett underbart jobb som den lite lätt maniske och drogpåverkade detektiven. De kläder som används ibland är mer än lovligt galna. Law gör definitivt den sötaste och kanske mest våghalsiga versionen av Watson. En klipsk man med stort mod som bredvid Holmes kanske känner sig lite dum. Jared Harris spelar Moriarty men hälften av tiden tänker jag att karln borde spela Sigmund Freud med det skägget. Fast som ärkeskurk klarar han sig bra. Vi får också träffa storebror, Mycroft Holmes, underbart spelad av Stephen Fry. Den enda som klarar galen bättre än Downey Jr i denna film.

Noomi Rapace spelar Simza. En spåkvinna med romskt ursprung som letar efter sin bror och hjälper våra detektiver i jakten på både brodern och Moriarty. De som förväntat sig att hon skulle vara Salander bör nog tänka sig att det här är en helt annan roll men både hon och de andra kvinnorna i ensemblen har starka kvinnoroller för att vara i Ritchiefilm. De brukar inte vara med eller vara lite snälla om de är med.

Men det är en underhållande film. Dessutom så witty att en del i salongen inte fattade det. Det är inte alltid kul att garva åt sådant man vet författarna har tänkt i dagar på och en person i en salong fattar. Vilka nördar är inte vi i så fall. Jag undrar om det blir en trea. Triologier är ju den nya innegrejen så vi får se. Ni andra, se filmen idag!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar