torsdag 25 november 2010

Bokgeografi Indien

På lågstadiet var min klass faddrar till en klass i Indien. Jag vet att vi fick snidade elefanter från klassen för att de fick pengar till skolböcker. Jag har kvar min elefant.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Indien eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Den första bok jag kommer på är Djungelboken av Rudyard Kipling. Novellsamlingen är nog lite annorlunda än filmen från Disney men det är underbara djurskildringar som fungerar bra med elever som inte alltid älskar engelska.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Indien. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Jag tänker på Arundhati Roy som skrev De små tingens gud. Hon är den förste indier som fått Bookerpriset. Roy arbetar med fredsfrågor, fattigas rättigheter och global rättvisa. Det gör att hon inte skrivit så många skönlitterära böcker de senaste åren utan mer faktaböcker.


3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Indien, som du inte läst, men är nyfiken på.
Jag har blivit rekommenderad att läsa Radhika Jhas Lukt. Det handlar om Leela som när hennes pappa dör skickas till sin farbror Krishenbhai i Paris medan hennes mor och bröder åker till släktingar i England. Hon tvingas arbeta åt farbrodern och rymmer den dag hennes mamma gifter om sig.

1 kommentar:

  1. Ahhh, juligt tema. Fint! Har faktiskt inte läst De små tingens gud och skäms lite varje gång jag blir påmind om det...

    SvaraRadera