tisdag 2 november 2010

Bokfrågornas ABC del 20

Veckans bokstav T.

Berätta om en bok som handlar om turism!

Jag kom först att tänka på The Beach av Alex Garland. Boken handlar om en ung backpacker som får en karta till en hemlig strand någonstans i Thailand. Han beger sig dit tillsammans med två vänner. Det blir inte riktigt som han har tänkt sig. Denna bok är väl något av en kultbok för min generation eftersom den kom när vi var runt 20 och skulle uppleva världen.

Jag har funderat en del kring trender inom litteraturen. När man studerar litteraturhistoria talas om olika stilar som romantik, naturalism och modernism. Vilka trender skulle du säga karaktäriserar litteraturen just nu?

Jag skulle säga att det finns många trender men en av de tydligaste är väl att vampyrer och änglar och andra övernaturliga varelser får allt större utrymme. Jag har inga läst men mina elever älskar dem. En annan trend är bokserier. Det skrivs inte en bra bok och sedan så blir det allt fler med samma personer som utsätts för nästan samma sak i bok, efter bok, efter bok.

Vilken är din favorittitel?

Jag gillar titeln En kvinna med det håret kan väl aldrig tas på allvar av Elisabet Höglund även om jag inte läst den. Annars har jag alltid tyckt om Peter Höegs galna titel Kvinnan och Apan. Jag gillade boken också.

Berätta om en bok där tillfälligheter spelar stor roll.

Den första boken jag kom att tänka på var Den tillfällige turisten av Anne Tyler. Det handlar om en reseskribent som lever i ett dött äktenskap efter sonen dog ung. Hans fru lämnar honom och han återvänder till sin hopplösa familj. Han träffar en hundpsykolog som är allt han och hans familj inte är. De blir förälskade och utifrån det så händer det en rad galna saker.  

4 kommentarer:

 1. Håller med om att Höglunds titel är fantastisk, blir nästan sugen på att läsa boken bara för att titeln är så bra. Kvinnan och apan tyckte jag mycket om!

  SvaraRadera
 2. Jag har nyligen läst Höglunds bok, och vill verkligen rekommendera den. Den kräver att man läser mellan raderna om man vill sätta sig in i hennes situation och försöka förstå henne, hon blir aldrig "sentimental". Sånt gillar jag, så det blir nog ett eller annat exemplar som julklapp också, bör passa kanske främst kvinnor över 40?

  SvaraRadera
 3. Okej, jag kanske borde ge den till en kompis mamma som snart fyller 60. Hon gillar lite starka kvinnor.

  SvaraRadera
 4. Det blir bra, jag lovar :-)

  SvaraRadera