söndag 11 augusti 2024

Snigeln och flickan av Agnes von Krusenstjerna

 


Agnes von Krusenstjerna har jag bara mött som novellist. Denna är ingen skillnad på. Detta handlar om en liten tjej som ska åka ut till sin familjs landställe på hösten. Hon har aldrig gjort det men mamma, pappa och de äldre syskonen tycker inte det är något konstigt. Rosa är så glad på vägen dit. Det finns plättar och landstället är det bästa i hela världen. Men hösten är mörk och lite slemmigare. Att dockan skadas, vädret är annorlunda och huset konstigt måste vara den svarta äckliga snigelns fel. 


Jag och mina elever tycker mycket om den här. En del blir bara: typisk barnskildring. Andra ser annat som förhållandet mellan barn och föräldrar. De slås av hur bra det beskrivs att vara barn. Jag håller med. Det är en novell värd att läsa om du stöter på den.

söndag 4 augusti 2024

Tehanu av Ursula K Le Guin

 


Det var ett tag sedan jag läste den här. Det här är handlingen lånad från förlaget: Tenar, kvinnan från Gravkamrarna i Atuan och hur hon tar hand om en misshandlad liten flicka som blivit svårt brännskadad och lämnad att dö. Tenar har levt ett stillsamt kvinnoliv som bondhustru på Gont, trollkarlen Geds hemö. På Gont kallas hon Goha, och det är under det namnet vi först möter henne här. Hon är nu änka, och när hon en dag står uppe på en klippa ser hon en stor fågel som kommer flygande västerifrån över havet. Tehanu är en liten flicka Tenar tar hand om och Ged och Tenar återförenas i denna bok.

Till skillnad från många andra fantasyböcker är den röda tråden hos Le Guin inte alltid uppenbar. Jag läste dessa böcker med två månaders mellanrum och det är liksom en bok emellan tvåan där Tenar dyker upp och den här. Jag tycker om handlingen men det tog mig lite omläsning innan pusselbitarna stämde. Bra läsning för fantasyälskaren och för tjejer.

lördag 3 augusti 2024

Snöblandat regn av Stig Dagerman

 


Detta är en liten fin novell av författaren Stig Dagerman. Han är en författare som jag har ett komplext förhållande till. Jag tycker mycket om hans stil men ibland är de också ganska mörka. I alla fall har jag och mina elever läst den här. Svår att gissa sig till var vi är men även när vi är. Eleverna fick i uppgift att läsa, fundera och sedan hade vi litteraturseminarium. Alla läste inte denna men en del gjorde det. Det är bra att träffa på litteratur du kanske inte alltid läser annars. Jag tycker mycket om Novellixutgåva.

En äldre släkting ska komma hem från USA. Släkten hemma i Sverige har det väl så där. Vi träffar Arne som är ungefär 9 år. Han och hans mamma, och Roland samt morfar är där. De väntar på morfaderns syster. De skalar morötter och pratar om hemmet som de hyr efter att ha blivit av med gården.

Storheten med novellen är att det är ett barn som berättar och på så sätt blir berättelsen lite rörig eftersom Arne inte vet allt. En läsning värd att göra.