måndag 27 maj 2024

Boktriss V och W

 


Då ska vi se om vi kan få till personer på V och W. 


Manlig karaktär: Vi börjar med kapten Frederik Wentworth. Han kommer tillbaka till Anne Elliots liv efter 10 år. Lite rikare, och kanske lite snyggare. 



Kvinnlig karaktär: Emma Woodhouse är en tjej med ett stort ego men även långt inne ett hjärta. Jane Austen skapade en It-girl innan det var riktigt populärt.


Djur, väsen, barn eller serie: Prins Valiant är en serie som utspelar sig i samma miljö som Kung Arthurssagan. Jag tror Valiant är Arthurs son men jag minns det lite dåligt. Killen som gav pagen ett ansikte. 



torsdag 23 maj 2024

Helgfrågan v.21

 


Det är mors dag på söndag och elitloppet. Det brukar betyda mamma först och sedan trav. Mamma har nog fått böcker från mig och min syster så länge jag kan minnas. Detta är nämligen frågan: Det är mors dag på söndag. Vad skulle ni ge er mor för bok?


Mamma fick två böcker. Det var dessa två.



tisdag 21 maj 2024

Tisdagstrion: Böcker som gavs ut under olika årtionden på 1900-talet (ett årtionde i varje bok)

 


Det ska vara olika årtionden baserade på böcker. Jag kör på svenska författare och varje årtionde har betydelse.


1. Troll och människor av Selma Lagerlöf. Detta är en novellsamling som kom på 1920-talet. Det får representera alla mina mor- och farföräldrar som föddes då. Passande är det också för min farmor tyckte mycket om Selma.

2. Kajsa Kavat av Astrid Lindgren. Denna kom på 1950-talet och får representera mina föräldrar. Lilla Kajsa som tyckte så mycket om sin mormor eller tant som tog hand om henne. Jag vet att många av mammas jämnåriga läste och tyckte om. Mamma med. 

3. Världshemligt av Barbro Lindgren. Jag gick till biblioteket med farfar. Han släppte av mig och hämtade mig en timme senare. Då läste jag den här om och om igen. Sedan lånade jag den och läste igen. De som tror att skolbibliotek fanns för alla på 1980-talet kan hoppa och ..... Men Lindgrens bok är 1970-tal. Många av de böcker jag läste i unga år var publicerade då men detta var en höjdare.


måndag 20 maj 2024

Boktriss U

 


Det är dags för U. Detta kommer att bli en svår bokstav att knäcka. 


Manlig: nix pix. Jag blev helt tom. Av det jag läst kommer jag inte på någon på U. 


Kvinnlig: I boken jag läser just nu har vi med advokaten Uriania. Det får bli vår kvinnliga karaktär.


Djur, barn, väsen och serie: Det får bli Urhunden från början av 1900-talet av Oskar Andersson.



torsdag 16 maj 2024

Helgfrågan v. 20

 


Så detta var frågan som gällde: Kan ni tipsa om några bra barnböcker.


Eftersom jag inte har barn och arbetar på gymnasiet blev det lite svårt. Det kanske får bli lite äldre böcker.


Jag tror att det kanske är för barn på lågstadiet men det finns en serie i tre delar och en fortsättning i tre delar som heter Historieväktarna och Historieväktarna Fenixtrilogin. Båda serierna handlar om barn som har förmågan att resa i tiden. Alla böckerna handlar om stora händelser eller personer under andra världskriget. Milton en av huvudpersonerna tycker om historia. Det är inte alltid kända händelser för barn kanske eller ens vuxna men lite intressant. Gissa vilka det handlar om i Amsterdam, Köpenhamn och Budapest? Författare är Hanna och Jakob Blixt som är gifta och Hanna skriver även feel good.

 

 



tisdag 14 maj 2024

Tisdagstrion: Omslag i rött, blått och vitt (Norges nationaldag den 17/5)

 

Då kör vi på Norges flagga. Inte riktigt vad jag själv tänkte men färgerna passar.

 

 

1. En enda natt av Simona Ahrnstedt. En bok om Natalia de la Grip vars liv ställs på ända när hon träffar mannen som vill förstöra hennes familj.

2. En enda risk av Simona Ahrnstedt. Utspelar sig i Norrbotten och det är tur att det är Romancegenren för annars hade nog namnen gjort mig galen.

3. Glass Sword av  Victoria Aveyard. Det är del två i en serie om människor med egenskaper kopplade till deras blod. Glassvärd passar eftersom ja, glas kan upplevas som vitt.



måndag 13 maj 2024

Boktriss T

 

Så då ska vi se.


Manlig: Det får bli Tobias "Four" Eaton. Han dyker upp i Divergent-serien och ibland tror jag han hade större inflytande som karaktär än någon annan. 


Kvinnlig: I samma serie möter i Triss som är vad alla kallar just Divergent. Serien var bra men dalade fort. Ingen serie fick samma effekt som hungerspelen.


Barn, djur, väsen eller serie: Här får det bli en serie om ett barn. Totte älskade jag men även min syster. Jag bläddrar ibland i Totteböckerna hos tandläkaren :). Det bästa med besöket.


torsdag 9 maj 2024

Helgfrågan vecka 19

 

Den här veckan var det Kristi Himmelsfärd. Frågan den veckan var: Vad blir det för läsning? Då läste jag elevarbeten. Ha, ha! Nej, jag hade just påbörjat Den siste jäveln att dö av Richard Osman.

tisdag 7 maj 2024

Tisdagstrion: Bok nummer 3, 14 och 23 i valfri bokhylla

 


Då får det bli min första bokhylla till höger. 

 

 

1. Kalken och svärdet av Genna McReynolds. Detta är nummer 3. Boken utspelar sig under Rikard Lejonhjärtas korståg. Kalk och svärd - symboler för korstågen, för helgon, för manligt och kvinnligt.

2. Pianolärarinnan av Elfriede Jelinek. Nummer 14. Denna bok fick jag när hon vann nobelpriset. Kommer jag att läsa den? Oklart men personen som gav mig den finns inte längre så den får bo kvar. 

3. Erövringen av Elisabeth Chadwick. Sist ut är nr. 23. En historisk romantisk roman som utspelar sig under normandernas erövring av England.



måndag 6 maj 2024

Boktriss S

 


Så nu är vi över hälften. Manlig, kvinnlig, djur, barn, väsen eller serie.


Manlig: Sebastian Bergman. En väldigt speciell man. Han är psykolog men kanske också lite av en enorm narcissist.

 
 Kvinnlig: Sigrid Westin som tar hand om familjens bageri när brodern skadar sig svårt.

                                                                 

 
Djur, barn, väsen, serie: Det får bli seriedjur. Svarta hingsten. Som ung tjej läste jag så mycket hästböcker men skulle aldrig tycka om att rida. 

torsdag 2 maj 2024

Helgfrågan vecka 18

 


Så frågan är: Vad får dig att köpa en bok? (Jag menar man kan låna på bibblan istället, men varför äga)?


Jag köper nästan inte böcker längre. Jag har så många och jag har också så många arbetsböcker hemma sedan vi fick mindre arbetsrum. En bokhylla - tre ämnen på gymnasiet kräver en del litteratur. Men om jag ska köpa är det 1. En författare jag älskar. 2. En bok jag vet inte finns i tryck längre. Booktok och bookstagram verkar köra på alla böcker och snygga. Nja, mer udda. Jag älskar fortfarande att jag har originalutgivningen av Hamiltonböckerna och Andrewsböcker. Så det är väl svaret på den frågan. Det kan också ske för att det finns en bättre upplaga än den jag har. Jag hittade Fogelströms böcker inbundna för några år sedan. Jag tror nog att mina pocketböcker gjorde någon annan glad.