söndag 27 maj 2018

Olikhetsutmaningen: vänner och fiender

  Så här på mors dag har vi bestämt att våra studenter ska hålla i en dag där de visar upp djur och liknande. Så vi alla ska jobba idag. mellan 8-16. Tjoho, för det utgår ingen komp eller något utan en får ta det för laget. Jag är grovt förkyld och skulle vilja ligga och snarka halva dagen.

I torsdags kom olikhetsutmaningen från enligt O om vänner och fiender: Vilka kulturella verk som handlar om vänner och fiender vill du lyfta fram?




När jag gick på gymnasiet läste vi böcker i åk 3 engelska. Jag överdriver vi läste böcker i alla våra ämnen. Psykologi, religion, svenska, historia och alla andra ämnen. Spanskan var lättast för där läste vi kortast böcker medan Främlingen på franska var svår kan jag säga. I engelska i alla fall läste vi Gudfadern av Mario Puzo. Här pratar vi vänner och fiender. Antingen är du god vän till den gode Don Vito eller inte. Att vara hans fiende är inte alltid lätt. Jag såg filmen efteråt och faktiskt kan jag inte hylla den som alla andra. Kanske för att jag läst boken. Min lärare i engelska hade inte läst en bok i sitt ämne sedan 1972 och det märktes. Ja, i alla fall inser jag att inte många har läst boken men filmen har de sett.

Fiender ja, det finns rätt många i världslitteraturen. Jag läser om Guillous serie om Carl Hamilton. Där är det fiender och vänliga fiender som gäller. För även om vi är mer allierade mot USA så är vi fortfarande lite fiender. När det gäller Sovjet så behöver vi inte ens diskutera förhållandet. Detta genomsyrade mycket spionlitteratur under 80- och 90-talen. Vill du läsa moderna litteratur tror jag att Thomas Engströms böcker är en bra uppdatering. Eller tja, min fiendes fiende är min vän är något som stämmer i den här genren.

Att vara en god vän är viktigt. Vänskap underskattas ibland och kanske finns myten om att kvinnor och män inte kan vara vänner djupt rotad i oss. Det är väl det som diskuteras ganska genomgående i När Harry mötte Sally. I alla fall är mitt förslag till detta ord vänskapen mellan Ailí och Olivia i Charlotte Cederlunds serie om samisk magi i modern tid. Två unga flickor som möter varandra. Någonstans är alltid ungdomars vänskap hjärteskärande beskriven. Så även här.




4 kommentarer:

  1. Usch för att jobba på en söndag utan ersättning! När Harry mötte Sally är en riktig nostalgifilm, men Charlotte Cederlunds böcker har jag faktiskt int läst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, läs Charlotte Cederlunds böcker. Trots att hon bor i Skåne känns världen hon beskriver så ärlig.

      Radera
  2. säkert lärorikt att eleverna får hålla i ett program och ta ansvar för det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det. De är otroligt stolta efteråt och de babblar och har sig. Det är liksom spännande på riktigt. Dessutom är de underbara i mötet med besökare och kan dra några rövarhistorier sedan.

      Radera