lördag 28 april 2018

Olikhetstutmaningen: födas och dö

I torsdags var det olikhetsutmaningen och eftersom jag gjorde annat är det dags att svara på den nu. Så här såg den ut eller läs mer här:

Dags för veckans olikhetsutmaning och eftersom det är min födelsedag och det faktum att jag föddes just idag för alldeles för många år sedan, gör att veckans ordpar blir födas och dö.

Sitter och funderar på böcker om döden. Den första får nog bli En man som heter Ove av Fredrik Backman. Ove tänker bara på döden i början och hans frus död. Det är smärtsamt beskrivet egentligen hur ensam en kan bli när makan eller maken dör. Sedan ändras hans tankar lite men de finns där i början.

Mina elever tänker mycket på Aviciis död just nu. Självmord som det var och de tycker att det är konstigt, synd och tragiskt. Synd för att han var bra artist, tragiskt för att han var ung och konstigt för att de trodde hans paus gjorde honom bättre. Han säger i sin dokumentär, Avicii: True Stories, att ingen känner den riktige Tim och det var nog sant. I det tragiska så är det lättare att prata om psykisk ohälsa som är vanligt förekommande bland unga och äldre. För många är döden den enda vägen.

Jag tänkte på att födas men kom inte på någon bok direkt. Kanske är det inget jag läst på ett tag. Det får bli Det sällsamma fallet Benjamin Button som föds som en 70-årig man och dör som barn. Då kan en säga något om att födas annorlunda. En novell av F. Scott Fitzgerald är det och finns som film. Båda är lika skumma.

5 kommentarer:

 1. verkar vara passande böcker för temat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. tragiskt men bipolär sjukdom när man inte får hjälp i tid

   Radera
  2. Hade lite svårt att komma på en variation. Att vara bipolär är verkligen inte lätt och att vänta är inte heller lätt.

   Radera
 2. Det är så otroligt tragiskt när människor väljer att avsluta sina liv. Det är svårt att ta in att någon kan vara så olycklig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sant men det är lätt att ta upp det som ett exempel för eleverna. Jag har så många elever som mår dåligt på ett tungt sätt.

   Radera