tisdag 17 april 2018

Kulturkollos tisdagsutmaning: Favoritsyskon

Den här veckan pratas det om syskon på Kulturkollo och veckans utmaning är som följer:

Nej, vi tänkte inte be er välja mellan syrran och brorsan och skapa familjekonflikter på hög nivå. Däremot är vi nyfikna på vilka syskonrelationer ni kommer att tänka på den här veckan? Både film och litteratur kryllar ju av syskonskildringar, även om det inte alltid är huvudtemat. Kända skådespelare? Musiker, författare, konstnärer, regissörer, modeskapare, bloggare, debattörer? Vi på Kulturkollo är verkligt nyfikna på att få ta del även av era syskontankar. 

Först ut får systrarna Dashwood komma. Jane Austen skriver ofta om systrar och deras band. Även om jag gillar systrarna Bennet är det ändå Dashwood som ligger mig närmast om hjärtat. Kanske för att de påminner om mig och min syster. Ellinor som måste visa sig så stark mot Mariannes flamserier. Som barn var min syster sjuk och det krävde att jag var lugn och sansad medan hon kom undan med allt och fick leva ut.

När vi ändå pratar systrar tänker jag på systrarna March vars öden och äventyr kanske är ganska tama men ändå visar på stor syskonkärlek och omsorg. Deras liv tar så många konstiga vägar men de hittar alltid hem till varandra.

Jag är ju syster själv och känner igen mig så mycket i hur flickor beskrivs i böcker och i annan kultur. När filmen Frost kom för några år sedan var det verkligen syskonkärlek som var i fokus. Jag tyckte det var fint och därför får den en naturlig plats på listan.

Det är klart att pojkar också beskrivs bra men ett av mina favorittvillingpar får bli Fred och George Weasley. De är två busiga pojkar som blir två busiga män innan det tar slut. Någon skrev en gång att Fred spökade på Hogwarts till den dagen George dog, sedan försvann spöket Fred. Troligt för de var väldigt nära varandra. Även om de kanske inte har hur mycket utrymme som helst i böckerna om Harry Potter är de lojala och goda vänner och framförallt bröder till andra bröder.
6 kommentarer:

 1. fina syskon du kom på, livets längsta förhållande.

  SvaraRadera
 2. Jag älskar ju syskonen Weasly men tycker också att det ör lite problematiskt att tvillingar så ofta porträtteras lite stereotypt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sant. Jag tror ju Fred och George drar nytta av att vara identiska. Speciellt när det gäller att driva med sin mor.

   Radera