onsdag 11 november 2015

Tisdagsutmaning: Vi två

Kulturkollo kör med tema Vi två denna vecka så frågan är vilka par som jag tänker på inom:


litteratur

musik

film

tv

(och så lite överkurs)

teater/opera

sport

Par i litteraturen är så svårt för det finns så många. Eller tja, jag har många favoritpar ska jag säga istället. Jag älskar George och Lenny i Möss och människor. Det finns något fint och vackert över hur Lennie blir omhändertagen och brydd om av George och jag gråter varje gång jag läser boken. Tvåsamhet är så mycket mer än bara kärlekspar. Fast jag måste nog ta med ett kärlekspar. Jag gillar Levin och Kitty i Anna Karenina som får stå för den mer tysta passionen.

Musik är mer komplicerat men jag väljer June Carter Cash och Johnny Cash. Båda bra sångare och levde ett hårt liv. Deras passion för musik fick dem att hitta varandra. Att June skrev Ring of Fire är kanske inte känt för så många men den är spännande att höra i hennes tolkning också. Det finns ju annars Paul och John som under en tid skapade väldigt bra musik ihop. Ja, McCartney-Lennon alltså.

Film som jag gillar så mycket och nu har jag ju tagit ett favvopar. Jag väljer Nyckeln till Frihet och vänskapen mellan Red och Andy, underbart spelade av Morgan Freeman och Tim Robbins. Det är en vänskap som växer fram i ett hårt fängelse där omtanken om varandra är det som är drivet i filmen och karaktärerna. Annars är jag också svag för Anna och William i Notting Hill. Ett av filmvärldens mest otippade par men ack så charmiga.

TV är mer ännu komplicerat. Jag tänkte fram och tillbaka och valde till slut Watson och Sherlock i BBCs underbara tappning. Det går inte att undgå att älska deras förhållande till varandra. Ett annat favoritpar är Niles Crane och Daphne som jag kan bli lite kär i själv. Eller, för att jag är en riktig nörd, Luuk och Lindström i På spåret.

En av de bästa uppsättningar jag sett på teater är En midsommarnattsdröm. Där hittar jag också mina favoritpar som får visa upp sig i högform. Här träffar du Lysander och Hermia, Helena och Demterius. Sedan får Svansjön med den svarta och vita svanen vara bubblare. Hur kan en inte älska den vackra dansen och Odette och Odile som speglar varandra.

I sportens värld är jag grymt imponerad av bröderna Sedin som spelat ihop hela sitt liv. De måste nästan tänka likadant. Annars är systrarna Helgesson som åker konståkning som får stå för ett annat sportpar.

8 kommentarer:

 1. Nyckeln till frihet var det alldeles för längesedan som jag såg. Jag undrar om den kanske till och med finns i filmhyllan. Får nog ta och kolla det...

  SvaraRadera
 2. Luuk och Lindström, ja, verkligen ett underhållande par och alla de par som ställer upp i tävlingen!

  SvaraRadera
 3. Anna Karenina köpte jag nyligen eftersom jag är så sugen på en omläsning.

  SvaraRadera
 4. Jag borde verkligen haft med Lennon/McCartney!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är ju kult men det är många andra också.

   Radera