lördag 10 augusti 2013

Mörk jord av Belinda BauerSteven Lamb är en pojke som inte har det så lätt. Han är storebror och råkar oftare ut för sin mammas ilska än Dave, hans lillebror. Han är lite fattig och han är en tanig grabb. Han har ingen pappa närvarande och hans bästa kompis är lite av en översittare. Men Steven har en plan. Han har tänkt sig att om han kan hitta sin morbror Billy som blev mördad som elvaåring då kommer livet att bli bra.

Då ska hans mamma skratta, då ska hans mormor bli glad, då ska de kunna gå in i Billys rum, då kanske farbror Jude vill bo där, då kanske de kan bli en riktig familj. Därför gräver Steven ute på heden. Där någonstans grävde Arnold Avery ned sina offer och Billy borde ligga där men ingen hittar honom. I nästan två år gräver Steven utan att lyckas. Han håller nästan på att ge upp när han bestämmer sig för att skriva till den ende person som vet, Avery. Att skriva till en seriemördande pedofil visar sig vara farligare än Steven kunnat förstå.

Bauer har skrivit en bra och annorlunda kriminalbeättelse. Den handlar om livet efter ett brott och hur det påverkar alla. Det är ingen som har avlidit i nuet och det är inte blodigt eller ens våldsamt. Steven är i centrum för allt och det är bara vad han tycker och känner som vi upplever. Vad de andra tycker gissar han sig till och som det barn han är förstår han inte allt. Den andra rösten är Averys och den är mer världsvan och i stark kontrast till den naiva känsla som Steven ger. Det är en välskriven bok som jag tycker du ska läsa eller lyssna på. Den är annorlunda och jag ville veta vad som hände vilket gjorde den snabbläst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar