måndag 19 augusti 2013

En man som heter Ove av Fredrik BackmanNär jag börjar läsa om Ove tänker jag på mina elever. Orsaken är att Ove har många drag som mina elever värdesätter. Han är övertygad att alla lurar honom (jo, de eleverna känner jag igen). Man ska köra SAAB (okej, Volvo är det nog som gäller men man ska vara trogen). De skulle utan tvivel förstå Ove och Runes konflikt om man säger så.

När vi träffar Ove är han ledsen på livet och tänker sig att dö. Det går inte riktigt bra för den dagen träffar han Parveen och Patrik som flyttat in i radhuslängan. Patrik kan inte backa med släp (Stockholmare skulle mina elever säga) och Ove hjälper till. Sedan kommer en katt, Patrik ramlar från en stege och sedan en kommunbil som kör där man inte får. Ove hinner inte med så mycket annat.

Jag skrattar och gråter mig igenom boken. Ove är en sur gubbe men han är också en godhjärtad man. Hans liv är en förklaring till hans vrede. De människor som möter honom påverkar honom mer än man tror. Jag har lyssnat på den här och Torsten Wahlund är en gudomlig läsare. Han personifierar en vresig mans känsla på ett gott sätt. Synd att han är en något äldre man än Ove nu när boken ska bli film. Jag hoppas att det blir bra. Den här boken förtjänar kärlek.

1 kommentar:

  1. Det ska bli härligt att läsa Backmans sista bok. "Ove" är en klassiker som jag hade med som Månadens boktips i december 2012.

    SvaraRadera