torsdag 13 september 2012

Hamilton - I nationens intresse


Jag har en bild i mitt huvud av Hamilton. Han är skrämmande lik Stellan Skarsgård. Det kommer han nog alltid att vara och kanske, stort kanske, kan Alexander fylla de skorna men det lämnar jag osagt. Mitt filmsällskap gillade denna film. Som svensk film är den väl okej. Jag stönar lite för Mikael Persbrandt är inte rätt i rollen. Men som alltid är film relativ och att jag saknar Stellan påverkar nog ingen annan än mig.

Men jag är imponerad av att filmskaparna lyckats få till en modernare berättelse och samtidigt strunta i alla filmer som varit. För denna bok är skriven före Fiendens fiende och många andra. Det blir lite fel. Men jag måste säga så? Hur många kommer i håg böckerna? När filmen kom var en elev och såg den. Helt eld och lågor berättade han för kompisarna. Jag råkade kommentera något och tio ögon tittade på mig och med en mun: - Va? Är det gjort efter en bok? Mmm, visst flera.

Vi är i Uzbekistan och en grupp vapensmugglare avrättas inför Hamiltons ögon. Han lyckas slå sig därifrån. Det var svenska vapen som köptes och senare används de i attentat mot en somalisk politiker. Det visar sig att man har också kidnappat den man som designat systemet. Hamilton får i uppdrag att hämta hem honom. Det visar sig medföra att avhopp och en komplott som kanske leder till en internationell katastrof.

Men jag tror denna film har sin publik. Jag å min sida ska bläddra lite i Hamilton-böckerna och drömma om en annan Hamilton. I nationens intresse - kanske är det att låta Hamilton vara den han är. Kanske

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar