tisdag 5 december 2017

Kulturkollos tisdagsutmaning:

Veckans tema på Kulturkollo är Nobel denna vecka. Frågan denna tisdag är som följer:


På söndag smäller det! Då delas prissummor och medaljer ut och då samlas alla dessa finklädda människor för att äta, konversera, mingla och göra allt det där som brukar göras på nobelfesten. De flesta av oss får dock nöja oss med att följa det hela via tv (eller strunta i det om vi känner för det). Men idag tänker jag att vi ska fantisera lite. Om du fick dinera med dina drömgäster bland nobelpristagare – vilka skulle det då vara, och vad skulle ni prata om?

Jag brukade göra en uppgift lik denna i historia eller svenska beroende på vad vi skulle göra. På en middag likt denna kan jag tänka mig Selma Lagerlöf för att hon skrev böcker jag gillar och som min farmor tyckte om. En annan dam som skulle få komma med är Alva Myrdal. Jag är imponerad av hennes karriär som spände över en hel del områden.

Vidare tänker jag att Marie Curie får sitta ned vid bordet. Hon har fått Nobelpriset två gånger och varit professor vid Sorbonne. Inte för att jag är naturvetenskaplig av mig men att få diskutera med henne känns rätt intressant ändå.

Malala Yousafzai skulle också få en plats. Att arbeta för barns rätt till utbildning är något som går att diskutera länge. Sedan på ett hörn får Françoise Barré-Sinoussi vara med. Hon räknas till en av de forskare som definierade HIV och AIDS. Moder Teresa får också komma med.

Vi skulle nog äta buffé. Det låter väldigt tråkigt men med människor sprida över 100 år och flera olika länder så det är nog säkrast. Tänker mig att fokus kan vara svenska smaker. Det går att äta rårakor och kanske en och annan god soppa. För att det är kallt och mörkt och soppa är gott.

Det vi skulle prata om är att trotsa normer och gränser. Här är en grupp kvinnor som har tagit för sig och lyckats på ett eller annat sätt. Jag tänker att det skulle vara mycket intressant att också prata om #metoo och förklara hur det går att säga det som inte pratas om så ofta.

4 kommentarer:

 1. Jag har också bjudit in Marie Curie och Selma Lagerlöf till min bjudning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så trevligt! Det tror jag passar många.

   Radera
 2. Å vilken spännande blandning av festdeltagare, tror att det skulle bli många intressanta samtal där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tänker det samma. Det vore väldigt spännande att bara få lyssna på dessa kvinnor en stund.

   Radera