onsdag 28 oktober 2009

Kulturfyran om Augustpriset, Koranen och bokblandat

Augustpriset är aktuellt. Nomineringarna publicerades i veckan. En debatt som säkert inte många i Sverige missat den här veckan är diskussionen kring Jimmie Åkessons debattartikel, som anmälts som hets mot folkgrupp.Det är två mediahändelser som utlöst veckans kulturfyra.

1. Har du läst någon av de böcker som nominerades i den skönlitterära klassen till Augustpriset?

Nej, utan istället är det barn- och ungdomskategorin som jag har läst både Månskensvargen och Kulor i hjärtat. Jag har svårt att välja vinnare men båda var bra. Jag tävlingsläste de båda med två elever. Vi gillade dem nog lika mycket. Vem som än vinner är det nog rätt. Jag hoppas att detta är en av dessa tjejer som gör det.

2. Åkesson säger att muslimer är den största faran för Sverige. Har du läst Koranen?

Jag har läst delar av den. När man utbildar sig i religion är det obligatoriskt men jag kan säga att jag läst den lika mycket som jag läst Bibeln. Delar här och delar där.

3. Har du läst några religioners heliga skrifter?

Ja, delar av Bibeln, delar av Koranen, delar av Vedaskrifterna men aldrig en hel bok. Det känns som att man ska läsa dem för att få styrka och inte så mycket som nöjesläsning.

4. Vilken är den bok du läst i år som känts viktigast att läsa eller som betytt med för dig? (På bilden överst i det här inlägget ser du bild på den bok jag läser nu och som jag tror betytt mest för mig i år).

Svårt, men jag tror att det är en faktabok som heter Purity and Danger av Mary Douglas. Den handlar om hur smuts bl.a. kan ses som något som begränsar världen men också renar den. Det är otroligt att den kan vara så intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar